Відкрити головне меню

Статя дня

120-роча Михаила Парлага

Михаил Парлаг, * 21. новембра 1899, Лохово, жупа Берег, Австро-Мадярщина (днесь Мукачовскый район) – †17. новембра 1992, Мукачово, Украина — народный учитель од поволаня, сполоченскый и културно-просвѣтный активиста на Подкарпатской Руси.

Выштудовав Мукачовску гимназию и записав ся на Мукачовску учительску семинарию. З послѣдного рочника семинарии быв мобилизованый до австро-мадярского войска в року 1918, а в року 1919, в переддень роспада Австро-мадярской империи дезертовав.

Ищи в штудентскых роках спознав ся зоз Тиводаром Легоцкым, а в року 1930 — зоз секретарьом Лева Толстого Валентином Булгаковом. В року 1919 школный реферат новой чехословацкой влады вызнав его учительску квалификацию и послав го учительом до села Пистрялово Мукачовского округа, а од року 1921 перемѣщеный быв до села Буковець найхудобнѣйшого Воловецкого округа, де в тоты часы, подля его дньовника, «пановала бѣда, голод, а взимѣ и холод». Молодый учитель через Червеный Крест домог ся, обы голодуючы дѣти и сироты войны достали ѣстиво, шатя и топанкы. Учив и их родительох, селян, а то не лем читати и писати, але и лѣпшым способам газдованя.

...подробно
Читати іншою мовою