Пенсилвания, (англ.) Pennsylvania, официалнов назвов Сполоченство Пенсилвании, (англ.) Commonwealth of Pennsylvania — еден зоз штатох США, положеных на сѣверовостоку США. Вошла до США яко другый штат 12. децембра 1787.

Штат США
Пенсилвания
Pennsylvania (PA)
Застава и печать
Розлога 119 283 км2
Обывательство 12 805 537 особ (2011)
Центер Гаррисбург
41°00′N 77°30′W / 41°N 77.5°W / 41; -77.5
Губернатор Том Волф
Интернет-сайт http://www.pa.gov/ англ.
Пенсилвания на Викискладѣ
Локация штата Пенсилвания (РА) в США

ГеографияРедагувати

Через середину територии тягне ся пасмо Апалачскых гор. Граничить зо штатами Делавер на юговостоку, Мериленд на югу, Западна Вирджиния на югозападѣ, Огайо на западѣ, озером Ири и Канадов на сѣверовостоку, штатом Ню Йорк на сѣверѣ и штатом Ню Джерзи на востоку.[1][2]

Пенсилванска часть пасма Апалачскых гор мать середны высоты 500-800 м н.м. и занимать третину штата; на запад и на восток од него лежить ровнина. Рочны опады 900-1100 мм.[2].

ЕкономикаРедагувати

Пенсилвания была главнѣ промысловый и торговый штат, але зо значнов частков и агровыробы, котрой основны културы были кендериця, пшениця, жито, кромплѣ и доган; и значнов тыж продукциов овоцины: яблок и грозна.[2] В сучасности агровыроба е главным сектором економикы штата. В року 2011 штат експортовав агропродукцию на $1,7 млрд. Меджи иншыма штатами США Пенсилвания е ведучый продуцент

  • первый з выробов грибох;
  • другый з яблоками;
  • третий з яйцьми и рождественныма стромиками;
  • четвертый з розсадов, звитыма травниками, молоком, грозном и коньми.

Пенсилвания — штат ч. 1 в США в банском промыслѣ. Добывать ся антрацит и иншы сорты угля, ропа, земный газ, желѣзна руда, в меншой мѣрѣ соль, мѣдь, цинк, мрамор и лупок. Иншы конарѣ промысла: оцѣлярство, зливарство, выроба машин, текстилный и кожарскый промысел.[2] В том секторѣ была занята векша часть туньой робочой силы имигрантох з Европы, в том числѣ Русинох. В сучасности тот сектор стратив свою вагу в свѣтовой конкуренции, напримѣр компания U.S. Steel зо сѣдлиском в Питтсбургу е на 24. мѣстѣ в свѣтѣ.

Векшу часть експорта и заграничной торговли реализуе Филаделфия, найвекшый город штата.[2] В сучасности е финанчным и асекурачным центром, ту фунгуе бурза NASDAQ OMX PHLX.

Жерела и одказыРедагувати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Pennsylvania на анґліцькій Вікіпедії.

РеференцииРедагувати

  1. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона, т. XXIII, сс. 147—148.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Révai nagy lexikona, том 16, с. 303.

ГалерияРедагувати