Фікшн

умільськый вымысел

Фікшн (анґл. fiction — выгадка, фікція; туйкы: фантастика) — популярна в анґлоязычных країнах катеґорія твору разных виду умільств, изокрема літературы, кіно, театра тай другых, общым свойством якых є, што в їх нюй основі сут удумані, а не фактичні історії. У нас такым творам дают катиґорію як художні, айбо в анґлоязычных країнах для того кыбы твур художньої літературы бы годен быти занесеный у «літературу», у нього мусит быти художня цїнность, а для твора катеґорії «фікшн» йсе не обязательно. Обычно в творах катеґорії фікшн є легкый игравый, пригодовый характер. Айбо, границя дїленя не вызначена чотко — часто вты самі творы мош уднести до дакулькох катеґорій.

Творы катеґорії фікшн дїлят ся на жанры, наприклад, анґл. science fiction переводит ся як наукова фантастика, и в йсю катеґорію входят як літературні творы, так и науковофантастичні фільмы. В анґлоязычному світови слово фільм про кінопродукцію вадь не хоснуют цїлком, вадь хоснуют дуже рідко, куй бисїда йде про art-house. Обычно кінофільмы называют movies вадь flics (удсї назва популярної мережи Netflix).

Протилежнов катеґорійов фікшн є катеґорія нон-фікшн. У ниї входят не лиш документальні тай художні творы, ай наукові, технічні тай другі. Дїленя на секції фікшн и нон-фікшн характерный для хуть якої колекції книг у бібліотеках, книжковых бовтах и т.д.

У теорії умільства фікшн вызначає ся май скорі такыми рисами, як удхыленя уд правды и недостаток злагоды из фактичнов реальністьов. Сут повно разных пудходу до поясненя умільської выгадкы, айбо обощої принятої теорії не є.

Удкликованя

едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Фікшн на україньскій Вікіпедії.