Петро Линтур (Горонда, жупа Берег, Мадярске кральовство, 4. май 1909Ужгород, Украина, 2. фебруар 1969) — высокошколскый профессор, фолклориста, литературознатель, общественный активиста Подкарпатской Руси.

Петро Линтур
Петро Линтур.jpg
Познатый як педагог, фолклориста, литературознатель
Уроджѣня мая 4, 1909(1909-05-04)
Горонда, жупа Берег, Мадярске Кральовство
Упокоеня фебруара 2, 1969 (59 р.)
Ужгород, Украинска ССР
Научна робота
Сферы наук фолклористика, литературознательство
Ученый ступень кандидат филологичных наук
Alma mater Ужгородска универзита
Петро Линтур на Викискладѣ

БиографияРедагувати

Студии и зачаток працовного животаРедагувати

Родив ся в селянской родинѣ в русинском селѣ Горонда под Мукачовом. Абсолвовав Мукачовску русску гимназию (1930), Карлову универзиту в Празѣ (1935) , а пак еще славянску филологию на Београдской универзитѣ в Београдѣ (19351936). Уже тогды спознав ся з Русинами Бачкы и зачав зо збераньем русинского фолклора. Свою працовну дорогу зачав на русской гимназии в Хустѣ року 1938 яко профессор истории и русской литературы. Ту зорганизовав литературный кружок, выдав зберьку стихов поетов-студентов «Будет день» (1941). На то час пришов и зачаток его научной роботы у фолклористицѣ: публиковав три статьи: о кралю Матяшови, князю Ференцу ІІ. Ракоцию, цѣсареви Йозефу ІІ. в русинском фолклорѣ (1941); антологию Угро-русскія коляды, допроводжену основным аналитичным розбором.

Русофилство и боеваня за «русскость»Редагувати

В часѣ войны яко русофил быв подозрѣваный и остро контролованый полициев. В року 1944 по вступѣ совѣтского войска до Подкарпатя став межи ведучы общественны активисты, быв участником зъѣзда народных комитетов, де ся принимала вызва о прилучѣню края ку СССР, подпредсѣдателем Народной Рады Закарпатской Украины, ведучым оддѣла умѣлств. В роках 19451946 брав активну участь в створѣню Ужгородской универзиты, музыкалного и малярского училищ, образовой галерии. Авшак не роздѣляв линию на украинизацию Подкарпатя. Брав участь в роботѣ православного зъѣзда (Мукачово, 18. новембер 1944), на котром было принято рѣшеня о прилучѣню Карпаторусской Церкви ку Московскому Патриархату. В децембрѣ 1944 побрав ся до Москвы з делегациев Православной Церкви. Пробовав пресвѣдчити совѣтске водство в мылности украинизации новоствореной Закарпатской Украины, выступав за ей статуованя як окремой Карпаторусской Совѣтской републикы або автономии в рамках Российской Федерации. Наперек вшиткым усилованям не домог ся нич и быв остро абрихтованый од партийного аппарата за ревизию генералной линии партии и намаганя захранити «русскы традиции края».

Резигнация и одход в наукуРедагувати

Тот неуспѣх наконец заставив го лишити вшиткы урядны посты и оддати ся цѣлком научной роботѣ. Од року 1949 складать испыт и доставать ся на двохрочны екстерны постдипломны студии до Московской штатной универзиты. Року 1950 лишать свои урядны посты и переходить на научну роботу до Ужгородской универзиты. Року 1953 здобывать степень кандидата наук з филологии на Московской штатной универзитѣ и зыскуе од року 1955 пост доцента в Ужгородѣ, де робить уж до самой смерти, 2. фебруара 1969.

Научна роботаРедагувати

Научна робота Петра Линтура мала 4 напрямы: подкарпатска литература и новинарство, фолклор, умѣлствознательство, педагогика, главныма з котрых были первы два.

ЛитературознательствоРедагувати

Една з первых его робот того напряму была А.А. Митракъ. Очеркъ жизни и дѣятельности 1937. Опубликовав тыж статьи о цѣлом рядѣ подкарпатскых литераторов (Д. Вакаров, А. Духнович, И. Керча, М. Попович, И. Силвай и др.), даколько робот, в котрых высвѣтляв вплыв русской литературы на подкарпатскых писателей и поетов. Сам Петро Линтур року 1948 быв приятый в члены Союза писателей, что было в тамтых часах и условиях знаком великой чести.

ФолклористикаРедагувати

Але найвекшых успѣхов и пересвѣдчивых резултатов добив ся во фолклористицѣ. Записав и выдав (в товмачѣню на украинскый язык, что было императивом линии на украинизацию ) народны казкы и баллады Подкарпатя, о котрых опубликовав и теоретичну роботу Народные баллады Закарпатья и их славянские связи (1963). Року 1972 в Берлинѣ по нѣмецькы опубликована приготовлена ним книга Украинскы народны казкы. Его зберькы казок тыж выходили в товмачѣню по чешскы и по русскы.

Главнѣйшы фолклорны зберькы П. ЛинтураРедагувати

  • Угро-русскія коляды. 1942.
  • Закарпатські казки Андрія Калина. 1955.
  • Народні балади Закарпаття. 1959.
  • Казки зелених гір. 1965.
  • Баладні пісні Закарпаття. 1966.
  • Як чоловік відьму підкував, а кішку вчив працювати. 1966.
  • Три золоті слова. 1968.
  • Дідо всевідо. 1969.
  • Казки одного села. 1979.
  • Зачаровані казкою. 1984.

ЖерелаРедагувати

  • Поп И. Линтур Пeтр Васильевич // Энциклопедия Подкарпатской Руси. Ужгород, 2005, С. 235.
  • Хланта І., Сенько І. Петро Лінтур: бібліографічний показчик, Ужгород, 1999.