Ян Гриб (4. септембра 1934, с. Праврівцї, котры ся пізніше зъєднали зо селом Репеїв, окрес Міджілабірцї - 23. новембра 2015 р.) - учітель, автор першого русиньского Букваря і Чітанкы в русиньскім языку по роцї 1989, як і і многых русиньскых учебників, актівный орґанізатор културного і освітнёго жывота Русинів на Словакії.

Основну школу по 5-ту класу выходив Янко в Репеёві а до першой мещанкы ходив до недалекой Олькы. Потім продовжовав у штудіaх на Руській педаґоґічній ґімназії в Міджілабірцях, котру в 1953 роцї переложыли до Пряшова уж під зміненов назвов Україньска педаґоґічна школа про учітелів народной школы. Пізнїше здобыв высокошкольску освіту на тодышнім Педаґоґічнім інштітутї в Пряшові.

Як абсолвент зачав учіти в основній школі на русиньскім селі у Великій Поляні. Потім учів в селі Олька, де од 1965 до 1971 рр. быв і директором школы. Ян Гриб публічно в школі выступав проти інвазії войск Варшавского договору, і в році 1971 комуністічны власти змусили Яна Гриба зохабити роботу учітеля.

Ян Гриб быв автором першого Букваря і першой, котрый быв выданый в русинькім языку а то іщі в 1994 році

Быв оцїненый Преміов св. Кіріла і Мефодія за розвиток русиньского языка (2007).

Найвызначнїшы роботы едітовати

  • Ян Гриб. Чітанка про русиньскы дїти — Русиньска оброда, 1994. - учебник
  • Ян Гриб. Букварь про русиньскы дїти — Русиньска оброда, 1994. - учебник

Жерела и одказы едітовати