Октобер: Роздїлы міджі ревізіями

місяць
Вилучено вміст Додано вміст
Створена сторінка: '''Октобер''' — десятий місяць року в [[Григоріанський кале...
(Не є роздїлне)

Ревізія 16:03, 27 януара 2011

Октобер — десятий місяць року в григоріанському календарі, він має 31 день.

Назва

Жовтень — час жовтіння листя. Цю назву місяць має ще з часів Київської Русі. В народі його називали грязень, хмурень, листопадник, зазимник, весільник. А також паздерник — від слова паздер, тобто костриця. В цей час переробляли льон та коноплі (від волокон відділяли кострицю).

Християнські свята в октобері

Файл:Pokrova-kozak.jpg
Покрова Пресвятої Богородиці. Козацька ікона

Свята та пам'ятні дні

 
Жовтень. Картина Вінслова Гомера

Планети в жовтні

  • Меркурій не видно практично вподовж всього місяця, і тільки в останні дні він починає з'являтися перед світанком. Його можна спостерігати в південно-східній частині неба. Тривалість видимості стрімко збільшується з кількох до 45 хвилин. Блиск планети зростає від + 3.4 зоряної величини до + 1.2.
  • Венеру можна спостерігати в другій половині ночі, перед світанком у східній частині небосхилу як зорю — 4.5 зоряної величини. Тривалість видимості на початку місяця становить 3 години 15 хвилин. До кінця місяця вона збільшиться на 30 хвилин.
  • Марс сходить як зірка — 0.3 зоряної величини на північному сході. На початку місяці схід о 22 годині 10 хвилин, а 27 жовтня — близько 21-ої години. Планету видно протягом всієї ночі до світанку. 30 жовтня вона перебуває південніше Місяця на 1.8°.
  • Юпітер можна спостерігати у південно-західній частині неба після настання темряви як зорю — 1.9 зоряної величини. Тривалість видимості планети триває близько 2 годин, до кінця місяця вона скорочується до півтори години.
  • Сатурн сходить перед світанком на північному сході: на початку місяця о 3 годині 45 хвилин, а 28 жовтня — о 2 годині 12 хвилин. Блиск планети становить + 0.8 зоряної величини.

Дивись також

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Шаблона:Wiktionary

Категорія:Жовтень Категорія:Місяці Категорія:Фенологія