Вікіпедія:Катеґорізація: Роздїлы міджі ревізіями

Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
мНемає опису редагування
Рядок 16:
Стаття може належати до декількох категорій. Але слід пам'ятати, що чим більша кількість категорій зіставляється зі статтею, тим меншою стає користь од такого зіставлення. Тому слід підходити до класифікації тої чи іншої статті дуже зважено.
 
СистемаСістема категорій сама по собі є ієрархічною. Тобто, деякі категорії можуть бути підкатегоріями іншої категорії. Наприклад, категорія «Фізика» може включати підкатегорії «Класична механіка», «Квантова механіка» та ін. В свою чергу, до категорії «Класична механіка» належать статті «Закони Ньютона», «Імпульс» та інші.
Але очевидно, што '''статтю не слід односити до категорії і, одночасно, до підкатегорії цієї категорії'''. Виняток робиться лише для тих статей, які визначають саму категорію (наприклад, стаття «Україна» може бути однесена і до категорії «Країни світу», і до категорії «Україна»).
 
СистемаСістема категорій має бути достатньо докладною та розгалуженою, адже користь від неї може бути сумнівною, а орієнтація в ній практично неможливою, якщо велика кількість статей віднесена до якоїсь досить загальної категорії. Разом з тим, створювати підкатегорії слід обережно, і уникати зовсім другорядних тем, до яких можуть бути віднесені лише одна-дві статті.
 
'''Категорія''' це додаткова опція програмного забезпечення MediaWiki. Щоб уникнути плутанини із загальнішим терміном ''категорія'', інколи слід використовувати термін ''категорія MediaWiki''. Категорії забезпечують автоматичні індекси, що є зручно в якості змісту. <!-- Попереднє речення абсолютно не зрозуміле. --> Разом із [[посилання|посиланнями]] та [[Довідка:Шаблони|шаблонами]] вони дозволяють структурувати проект.
Рядок 25:
''Зауваження:'' Категорії працюють тільки у версіях MediaWiki вищих ніж 1.3.
 
На цій сторінці зібрана інформація, яка регламентує ведення системисістеми категорій в українській Вікіпедії.
 
=== [[:Категорія:Статті, які слід доробити]] ===
Всі статті, які потребують покращення, і всередині яких застосований шаблон [[Шаблон:TODO|TODO]], автоматично відносяться до категорії «Статті, які слід доробити» разом зі всіма іншими категоріями, до яких вона відноситься по смислу. На даний момент існує чимало корисних шаблонів для недороблених статей, які зібрані у статті [[Вікіпедія:Шаблони:‪Незавершені статті]]. Дані шаблони відносять дану статтю у певний розділ недороблених статей.
 
=== СистемаСістема категорій — не дерево, а граф ===
У Вікіпедії не забороняється і навіть вітається співіснування декількох схем категоризації, хоча до таких ініціатив потрібно ставитися обережно. Завдяки тому, що підкатегорії можуть належати одночасно до декількох батьківських категорій (надкатегорій), і кожна стаття може стосуватись декількох категорій одночасно, системасістема категорій Вікіпедії нагадує скоріше орієнтований [[Граф (математика)|граф]], аніж [[Дерево (теорія графів)|дерево]]. Фрагменти системисістеми категорій є деревами, наприклад, певна категорія і її підкатегорії є деревом. Напевно тому і вживається термін ''дерево категорій''.
 
Хороші сервіси Вікіпедії для категорій:
Рядок 53:
Не створюйте категорій для нових статей одразу!
 
Для правильного віднесення до тої чи іншої «горизонтальної категорії» краще пошукайте аналогічні статті та подивіться, до яких категорій вони віднесені. Напевно, в системісістемі категорій існуватиме декілька таких категорій, до яких можна було б віднести дану статтю. При обранні найадекватнішої з них потрібно керуватись загальними принципами, сформульованими вище. Також можна подивитися категоризацію статті у Вікіпедіях іншими мовами.
 
Точно так при обранні категорії необхідно правильно «позиціонувати» статтю в ієрархії системисістеми категорій Вікіпедії. Мало користі буде від віднесення статті «Закони Ньютона» до категорії «Фізика». Адекватнішим буде зіставлення цієї статті з підкатегорією «Фізики» — «Класична механіка».
 
На сторінці опису Категорії у верхній частині розміщено список її підкатегорій, у нижній — надкатегорій, посередині — список сторінок (статей) в категорії. З допомогою цих списків користувач може здійснювати навігацію по категоріях у вертикальному і горизонтальному напрямку, що дозволить правильно категоризувати статтю.