Дарья Тоцкая (21 марта 1989, Оренбург, Росiя) - писательница, маляр, литературный и арт-критик[1], куратор выставок[2].

Биография едітовати

Родилася в сім’ї журналістōв а писателюв Ларисы Басової[3] а Сєрґєя Бурдыґіна. Бабка по материнōй лінії в совєтськый час была головним бухгалтером выдавництва «Закарпаття» в Ужгородї, дїдо – дохтор-рентґенолоґ, мальовав, айбо не дōстав фахову освіту. Мати писательки, Лариса Басова, написала цикл есеїв про Ужгород і фільмовала сюжети про пōдкарпатських художникōв і історичнї персоналії для ужгородського телебаченя.

Первий раз будуща писателька нащивила Ужгород, коли юй року не было, а у 9 рокōв переїхала у вариш із Оренбурґа. Училася в Ужгородськōй школї № 3 з поглибленим вивченям анґлійського языка, а такой у дітськōй художнюй школї. Як юй было 15 рокōв, переїхала в Анапу, де вступила до філії Московського державного педагогічного унїверситету на спеціальнōсть «графічний дизайн», айбо лишила ся навчаня у первий рōк і начала робити у журналїстицї. У 2012 роцї кончила з відзнаков Санкт-Петербурзький державний унїверситет культури а мистецтв за фахом арт-експертизы, кафедра історії світової культури. Жиє у Краснодарї.

Творба едітовати

У діцтвї а пōдлітковōм віцї писала новелы. Перва публїкація в рускōм товстōм журналї была у децемброви 2019 року, перва часть роману «Море Мікоша» выдана у журналї «Москва»[4]. У 2020 роцї вōн уйшов друком у выдавництвї «Де’Лібрі» (група «Ріпол-класік»)[5]. У романї описувуть ся реальноє село Глибокоє, Ужгород, замок Паланок часōв середини XIX столітя; у розповїдї много магічних елементōв: мавкы, пан Чугайстер, котрий ся мінять на Панськый Бук, змій багняний а другі створіня. Велика увага удїляє ся флорї Карпат, наприклад, для опису яблук у Старопаськōм садї треба было проштудійовати каталог старих європейськых сортōв. Кроме гуцулōв, у романї описувуть ся лемкы, гагаузы, жиды а й другі народы.

Критики одмїчали образнōсть а гуманїстичну спрямованōсть твору.

"Дарья Тоцкая – художник; для мене її картины реалістичнї, айбо дако годен назвати їх абстракційов: в образотворчōм мистецтвї свої терміны. Так ся видить, ош язык книги – ото продовженя її досвіду в живописови; її літературний метод – магічний реалізм, а конкретно – «двосвіття», включеня містики до каждоденної картини світу. При тому текст направду яркий і густий. Перед нами роман художника-візіонера".[6] Михаїл Квадратов, критик, поет, прозаїк

«Дарья Тоцкая у повістї «Море Мікоша» приодкривать тайну карпатського житя єдної особы, цінної у часови а у просторї часу, ги цілоє людство. Мож любити героя, односити ся до нього из симпатійов, ай так из прочитаням вōн навсе проникать у вшиткі клїтки твого організму». Ніколай Палубнєв, критик[7]

Ги художник, Дарья первий раз представила свої роботы у груповōй выставцї у музейови імени Бокшая в Ужгородї. Її роботы експоновали ся у Мадярщинї, Румунії, Болгарії, Словакії, Сербії, а й у Москвї в Центральному домї художника. Картина автора украсила обложку выданя «Море Мікоша»[8].

Критичнї роботы з лїтератури а образотворчого мистецтва были одміченї прêміями[9][10][11], публїковали ся в журналах «Знамя»[12], «Москва», «Новый берег», «Артикуляция», «Формаслов», а других.


Проза

2020 - "Море Микоша", роман


Жерела и одказы едітовати

https://magazines.gorky.media/authors/t/darya-toczkaya

https://kuban.aif.ru/culture/provokaciya_iz_treh_bukv_ne_iskusstvo_hudozhnica_-_o_kulturnoy_elite

Референции едітовати

  1. https://formasloff.ru/author/daria-toski/
  2. https://www.dg-yug.ru/article/103095.html[dead link]
  3. https://www.anapa-official.ru/news/2015/07/11968
  4. http://moskvam.ru/publications/publication_2248.html
  5. https://kuban.aif.ru/society/v_krasnodare_9_iyulya_prezentuyut_more_mikosha_dari_tockoy
  6. http://literratura.org/criticism/4033-mihail-kvadratov-zhizn-i-smert-mikosha-rakoci.html
  7. http://traditsiya-avangard.ru/kritika/instrumenty-obreteniya.html
  8. http://artuzel.com/content/more-mikosha-roman-hudozhnika
  9. http://artuzel.com/content/uvidet-arcomadrid-i-ne-umeret-art-yarmarka-v-epohu-pandemii
  10. http://periscope-volga.ru/news/itogi_ii_konkursa_literaturnoj_kritiki_i_publicistiki_zoom_2020/2020-07-09-149
  11. https://biblio.tv/news/obyavleny-itogi-pervogo-vserossiyskogo-konkursa-kritikov/?back_url_admin=%2Fbitrix%2Fadmin%2Fiblock_element_edit.php%3FIBLOCK_ID%3D22%26type%3Dbtv%26lang%3Dru%26ID%3D2409%26find_section_section%3D0%26WF%3DY
  12. https://znamlit.ru/publication.php?id=7852