Чайка звычайна або тыж чібис (Vanellus vanellus) є птах з родины ржанковых, котра вєдно з далшыма родинами належыть до ряду ржанкоподобных.

Чайка звычайна
Гнїздо з яйцями

Опис едітовати

Птах приближно великости голуба, з вагов 130 - 330 ґ, довжков тїла 28 - 31 цм і роспятём крыл 82 - 87 цм. Фарба є подобна у обох поглавей, хырбет і крыла мають металово зеленкасту фарбу. На розлуку од самця мать саміця на груди білу смужку. Молодята суть зафарблены веце до бурой, жебы были веце хоронены перед зраком предаторів.

Способ жывота едітовати

Тіпічным середовищом чайкы звычайной суть мочарї, лукы і поля, тыж преферує скоре одкрыты пространства і недуже богату веґетацію. Голосовы проявы суть зложены переважно з варовного ґрявчаня. Рушать ся ходжінём по земли, але є то шыковный лїтач, котрого свадьбяне лїтаня ся вызначує множеством швыдкых елементів і прудкых ступань. Справила жыє в парї, припадно в ґрупі дакілько парів. Гнїздїня зачінать уж кінцём марца. Гнїздо ся находить в ямцї в земли, яку глубить самець як часть токаня і є постелене сухов травов. Як місце про гнїздїня собі часйкы звычайны выберають мокры лукы і поля. зато суть часто зничены сільскоґаздївсков техніков, што ся неґатівно підписує на чіслености того виду. Саміця знесе обычайно 4 яйця, їх інкубація тырвать нецїлый місяць. Закля што о зогрїваня яєць ся старать головно саміця, о молодята ся старають обоми родічі. По 5-6 тыжднях зачінають молодята лїтати. На граніцї лїта і осени одлїтають середоевропскы чайы на зимовищя в югозападній Европі і северозападній Африцї. Тамта популація не міґрує.

Страва едітовати

Павукы, слимакы, хробакы, глисты, части рослин, далшы дрібны жывотны.

Росшырїня едітовати

Европа, часть Азії (Турція, южна і выходна Сібірь, Монґолія, Кітай), северозапад Африкы.

Референції едітовати

  • Dungel J., Hudec K.:Atlas ptáků České a Slovenské republiky. Academia, Praha, 2001.
  • Šťastný K., Bejček V., Hudec K.: Svět zvířat IV - Ptáci(1). Albatros, Praha, 1998.

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Čejka chocholatá на чеській Вікіпедії.


  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:
 
лоґо Віківидів
Проєкт Віківиды має інформації в анґлічтїнї о темі