Сойка або тыж кукша (Garrulus glandarius) є птах великости голуба з родины вороновых, росшыреный в цїлій Европі, Азії і в северозападній Африцї.

Сойка

Опис едітовати

  • Довжка тїла: 32–35 цм
  • Роспятя крыл: 52–58 цм
  • Вага: 150–180 ґ

Сойка є нафаребнїшый европскый представитель своёй родины. Є помаранчовобура з чорным хвостом і дзёбаком, ружовопомаранчовыма ногами, бурыма очами і білов гудзіцёв, котра є особливо нападна почас лїтаня. На крылах мать синї пірка з чорныма перечныма смужками, під оком чорный поздовжный фляк. Лїтать тяжко, вовнково і трепаво, на земли підскакує. Поглавя мають тоты самы фарбы, молоды птахы суть тмавшы і мають менше выразны синї пірка на крылах.

Хованя едітовати

Сойчин голос

Сойка ся цїлорочно находить в змішаных лїсах, листяных і шпильковых лїсах, парках, загородах, садах і в остатнїм часї рїдкіше і в містах. Страчать свою природну полошавость і навщівлять містьскы паркы і загороды.

Обычайно ся озывать храптивым „кшрее“, мнявкавым „пієее“, котре є про лаіка нерознательне од кликаня канї лїсовой або жывым „куіт“. Знать наподобньовати голосы иншых звірят, але ай острый звук немащеного колеса фурика.

Страва едітовати

Страву глядать як на стромах так і на земли. Жывить ся передовшыткым рослиновов стравов, окремо пак жолудями і буквіцями, котры собі скрывать в скрыші на зиму, але тыж і лїсковыма орїхами, зерном, різныма плодами і насїнём, чорніцями ці ярабинов ітд. Мясову страву творять передовшыткым молоды птахы, мышы, слимакы, ящуркы ці малы гады. Сама ся ставать частов жертвов векшых хищів.

Розмножованя едітовати

 
Яйця сойкы

Гнїздить од кінце мая до початку юна. В припадї страчіня першой зношкы гнїздить звычайно бігом юна іщі раз. Гнїздо з конариків і постелене мохом або травов собі будує на конарях стромів або высокых кряках обычайно 5 м над землёв. В єднотливых інтервалах кладе саміця 5-7 жовтосивых 40×33 мм великых яєць; друга зношка парів, котры пришли о першу, мать 3-4 яйця. Інкубачна доба тырвать згруба 16–17 днїв.

На кормлїню молодять беруть участь обоми родічі. Молодята опущають гнїздо дас в 21–22 днях жывота, але іщі по добу 3 тыжднїв суть своїма родічамы прикормлёваны. В природї ся може сойка дожыти і веце як 15 років.

Підвиды едітовати

Розознаваме приближно 42 підвидів сойкы, в середнїй Европі жыє підвид сойка середоевропска (G. g. glandarius).

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Sojka obecná на чеській Вікіпедії.

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Екстерны одказы едітовати

Література едітовати