Софтвер MediaWiki, на котрім Вікіпедія ходить, доволює членити статї до катеґорій. Катеґорії доволюють чітателям глядати статї подля темы, до істой міры тыж нагороджують різны ручно утримованы спискы.

І єднотливы катеґорії ся давають до катеґорій, і тым творять штруктуру дерева, котру годен перезерати. Але єдна статя ці катеґорія може быти членом бівше катеґорій (напр. Катеґорія:Русиньска література є підкатеґоріёв як Катеґорія:Русины, так і Катеґорія:Література).

Про перезераня дерева катеґорій є може найлїпше зачати на Катеґорія:Основны катеґорії або Катеґорія:Головна сторінка. Екзістує тыж шпеціална сторінка Шпеціална:Categories, де є алфавітный список вшыткых єствуючіх (непорожнїх) катеґорій.

Діскузія, же котры катеґорії бы мали быти, ся находить на сторінцї Вікіпедія:Катеґорізація.

Хоснованя катеґорій едітовати

Простор назв Катеґорія ся складать із сторінок, де кажда репрезентує тзв. катеґорію. Сторінку можете умістити до катеґорії доданём [[Катеґорія:дашто]] до тексту сторінкы (де дашто є назва катеґорії).

Наприклад жебы сьте дали статю Альберт Ейнштейн до катеґорії „Нїмецькы фізіци“, треба до нёй дати [[Катеґорія:Нїмецькы фізіци]]. Про софтвер не є важне уміщіня одказу, але у Вікіпедії є правилом класти го на конець тексту, перед одказы на іншы языковы верзії.

Сторінка катеґорії обсягує текст, котрый ся дасть управляти як і у іншых сторінок. Але кідь ся вкаже сторінка з назвов „Катеґорія:дашто“ є в другій части сторінкы автоматічно ґенерованый алфавітный список вшыткых статей, котры до катеґорії належать.

Підкатеґорії едітовати

Самотна катеґорія може тыж быти частёв іншой катеґорії. Кідь зобразиме сторінку з катеґоріёв, котрой обсягом є інша катеґорія, тыж ся створить алфавітный список підкатеґорій.

Наприклад можете едітовати Катеґорія:Фізіци і додати одказ [[Катеґорія:Фізіка]]. Катеґорія Фізіци буде пікатеґоріёв катеґорії Фізіка.

Катеґорії, до котрых сторінка належыть едітовати

Сторінкы враховано катеґорій можуть належати до веце різных катеґорій. Катеґорії, до котрых сторінка належыть, суть указаны на єднім місцї в залежности на штілї (долов в штілї Monobook, горї в штілї Standard), без огляду на то, де суть уміщены в текстї.

Катеґорії і сторінкы катеґорій едітовати

Вшыткы катеґорії, котры суть на Вікіпедії хоснованы, можете відїти на Шпеціална:Categories. Обсягує алфавітный список вшыткых (непорожнїх) катеґорій, без огляду на то, ці окрем підкатеґорій або статей обсягують властный текст.

Сторінкы в просторї назв Катеґорія але окрем списку статей і підкатеґорій можуть обсяговати властный текст. Тот текст є звычайно дуже короткый (напр. „Смоть головну статю Русины“), або дуже часто там не є. У текстї сторінкы катеґорії бы але мали быти одказы про доданя катеґорій до надкатеґорій і одказы на тоту катеґорію іншыма языками.

Кідь дакотра катеґорія не має властну сторінку з текстом, потім ся у ній одказы фарблять на червено (тыж як одказы на нормалны неекзістуючі сторінкы). Кідь дате статю до катеґорії, котра ся зобразить червено, може то значіти :

  1. плано сьте написали назву катеґорії:
    • преклеп (напр. [[Катеґорія:Фузіка]]),
    • неодповідна назва (напр. неекзістуюча [[Катеґорія:Частицёва фізіка]] намісто екзістуючой Катеґорія:Фізіка частиць),
  2. або приналежна катеґорія дотеперь не екзістує.

Як то не быв довгый преклеп, мали бы сьте ся посмотрити, ці не екзістує даяка інакше названа катеґорія, до котрой бы статя належала (напр. поглядом до Катеґорія:Фізіка). Кідь нїт, кликнутём на червеный одказ ся одкрыє едітованя сторінкы катеґорії. До нёй включте высшестоячу катеґорію, одказы на чуджоязычны верзії той катеґорії, припадно і куртый текст о катеґорії і сторінку уложте.

Наставлїня ключів про порядок едітовати

Кідь хочете сортовати статю у списках вшыткых катеґорій інакше як алфавітно подля назвы (найчастїше у біоґрафічных гесел, котры ся сортують подля призвіска), додайте над катеґорію текст у форматї {{DEFAULTSORT:ключ порядку}} Наприклад кідь є статя названа Альберт Ейнштейн уж включена до катеґорії „Фізіци“, пак записом {{DEFAULTSORT:Ейнштейн, Альберт}}, ся досягне того, же ся буде давати під букву Е, а не під букву А.

Кідь треба змінити сортованя лем в дакотрых з катеґорій, у котрых є сторінка включена, або треба в різных катеґоріях різных клчюч порядку, хоснує ся наступный формат спряжіня катеґорій: [[Катеґорія:дашто|ключ порядку]] (де дашто є назва катеґорії і ключ порядку є параметер про сортованя.). Кідь дате за рулку медзеру (| дашто), сторінка буде в катеґорії на зачатку.

У ключі ся розлишують малы і великы буквы, также [[Катеґорія:The Foobar|Foobar]] є поставлене перед [[Катеґорія:The Bar|bar]].

Одказы на катеґорію едітовати

Кідь треба одказати на катеґорію, без того жебы там была статя включена, хоснукте наступный формат одказу: [[:Катеґорія:дашто]] (де дашто є назва катеґорії), т.є. з доданов двоточков перед слово Катеґорія.

Подоба з „Одказує ту“ едітовати

Катеґорія є дакус подобна сторінцї Одказує ту, але бере до увагы лем шпеціалны одказы на катеґорії. Але Одказує ту є скоре бочным продуктом одказів, котры мають прімарный змысел самы о собі, покы одказы на катеґорії суть кладжены шпеціфічно за цілём створёваня сторінок катеґорій.

Включати катеґорії на тестовы, діскузны сторінкы ітд. є нежелане, кідьже то носить до катеґорії сторінкы, котры до нёй не належать, причім нормалны одказы з такых сторінок указуючі ся на сторінцї Одказує ту суть поважованы за нешкодливы.

Переменованя катеґорії едітовати

Переменованя катеґорій не є дїло єдного кликнутя, протоже їх не годен переменовати за помочі клапкы переменовати і ани адміністраторы не діспонують жадным шпеціялным інштрументом про їх переменованя. Кідь усудите, же дакотра катеґорія бы мала быти, ці уж з хоцьякой причіны, переменована, можете поступовати наприклад наступным способом:

  1. Кідь може быти переменованя спорне, рекомендує ся наперед класти до катеґорії шаблону {{Переменовати катеґорію|Назва новой катеґорії}} і даякый час почекати, ці ку пропозіції дахто не вознесе наміткы. Пропозіцію є тыж добре пригодно арґументовати.
  2. Властне переменованя зачнете так, же основате цілком нову катеґорію під назвов, на яку хочете тоту початочну переменовати. Скопіруйте обсяг сторінкы старой катеґорім (їй здроёвый код складженый з высшестоячіх катеґорій і інтервікі, котрый здобывате кликнутём на клапку едітовати, не самой статї!) до новой і основайте так властнї дупліцітну катеґорію.
  3. До старой катеґорії можете нынї дати шаблону {{НоваНазваКат|Назва новой катеґорії}}, што є упозорнїня другым вікіпедістам, абы новы статї катеґорізовали уж до новой катеґорії. То є пригодне головно тогды, кідь переменованя може тырвати довшый час (наприклад чекате на выконаня роботы бота, смоть дале). Тота шаблона повнить до істой міры задачу напрямлїя.
  4. Теперь мусите ручно перекатеґорізовати вшыткы статї, то значіть одобрати з них застарілу катеґорію і закатеґорізовати до новой. Кідь є статей в катеґорії дуже много і не є в людскій силї у розмумнім часї тото учінити, можете попросити на сторінцї Вікіпедія:Задачі про ботів дакотрого з властників ботів, абы статї перекатеґорізовав автоматічно.
  5. Кідь стара катеґорія обсягує міджіязыковы одказы (інтервікі), упевните ся, же жадна інша языкова верзія Вікіпедії не одказує на застарїлу катеґорію. Одказы на другых Вікіпедіях можете управити ручно, жебы одказовали на нову назву, цілком їх вылучіти (залежыть на тім, што є взглядом ку новій назві пригоднїше) або знову попросити о поміч властників ботів, жебы выконали тоту задачу автоматічно.
  6. Кідь уж сьте статї перекатеґорізовали ручно і у тій фазї є уж застарїла катеґорія порожня, успішно сьте єй переменовали. Уж зіставать лем дати до старой катеґорії шаблону {{Змазати|Причіна}} і адміністраторы забезпечать їй змазаня. В припадї, же сьте просили о поміч ботів, пак ся могло стати, же ся о змазаня постарали самы.

Повязаны статї едітовати