Полёвый жайворонок (Alauda arvensis) є малый співавый птах з родины жайворонковый.

Полёвый жайворонок

Росте до векшой великости як воробель (18 - 19 цм). Є невыразно зафарбленый в різных надыхах бурой з поздовжным смужкованём на груди, світлишый мать лем спід тїла, краї хвоста і заднї краї крыл, як летить так годен відїти тыж ёго куртый хвіст і курты жырокы крыла. Ёго выразным ознаком є і курта стопорительна хохолка, довгы силны і ружово зафарблены ножкы з выразно довгым заднїм пазуром.

Гнїздо жайворонка полёвого з яйцями

Полёвый жайворонок гнїздить на векшынї теріторії Европы, в Азії і в северній Африцї. На западї свого ареалу росшырїня є переважно сталый, выходны популації суть зясь наспак, веце стяговавы. Чоловіком быв тыж приволоченый на Гавай і запад Северной Америкы. Жыє на господарьскім ґрунтї, в зимі залїтавать і на угоры. Ёго чісло было в послїднїх роках ослаблене наслїдком новых господарьскых технік, як є наприклад силне гноїня або хоснованя гербіцідів, але і резултатом ничіня ремізків і лову в южній Европі і в Африцї.

Силны ножкы жайворонка полёвого наповідають, же ся часто стримує на земли, де глядать страву. Тоту творять найрізнїшы насїня а в часї розмножованя і хробакы. На ярь суть самцї розознательны дякуючі трепавому слизкаючому лїтаню у вышцї 50 - 100 м, при котрім ся выразно озывають. Спів при тых маневрах тырвать звычайно 2-4 минуты, даколи і довше. Гнїздить в меджах од апріля до авґуста, часто мать і 3 зношкы. Гнїздо будує добрї скрыте на земли і кладе до нёго 3-6 жовтастых яєць з дуже густыма бурыма фляками.

Полёвый жайворонок

Награвка із співом

Мате проблем пустити авдіо? Посмотьте поміч

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Skřivan polní на чеській Вікіпедії.

  • Dungel J., Hudec, K. (2001): Atlas ptáků České a Slovenské republiky; str. 160. Academia, Praha. ISBN 978-80-200-0927-2
  • Dierschke, V. (do češtiny přeložil Jan Robovský, 2009): Ptáci; str. 23. Euromedia Group, Praha. ISBN 978-80-242-2193-9