Парфенон (давн. гр. Παρθενών) є давный грецькый храм на афінськум Акрополю в Греції в честь богыні Афіны, покровителькы сього вароша. Будованя ся зачало в році 447 до н. е., на вершині моци Афінської державы, а кончило ся в 438 до н. е. (декорація ся продовжала до 432 до н. е.).

Парфенон у році 1978

Держит ся за майважну всокочену будову класичної Греції и єдну з майважных будов світа, символ афінської демократії и западної цивілізації. Для тодышньых афінян Парфенон быв на самый перед символ побіды над персами и удвдяков богам за сесю побіду.

Парфенон замінив май давный храм Афіны, розваленый перськов навалов 480 р. до н. е. Як инші грецькі храмы, служив ай як кінчтарь. На кунцьови VI. сторуча Парфенон ся став християнськов церьковльов Дівы Марії. Май пак у османську добу, в XV. сторучу, став ся з нього мечет. 26. сектембра 1687 османська муніція в храмі ся запалила в часі убсады Акрополя венеціянами. Сесь выбух силно порушив будову и єї скулптуры. Дакотрі парфенонські скулптуры ся теперь находят в Брітанському музею в Лондоні. В році 1975 ся зачала масштабна реставрація Парфенона.

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Parthenon на анґліцькій Вікіпедії.

Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.