Акцелерація ці прискорїня є характерістіка рушаня, яка пописує, якым способом ся мінить швыдкость тїлеса (матеріалный пункт) в часї.

Акцелерація є векторова фізікална величіна, бо удавать як великость зміны, так і єй напрям.

Годен становити інштантну акцелерацію і середню годноту акцелерації.

Акцелерацію годен становити як дерівацію швыдкости подля часу.

Кідь не є уведжене інакше, означує акцелерація часову зміну швыдкости механічного рушаня. Обще ся акцелерація хоснує на означіня зміны швыдкости хоцьякого рушаня (напр. зміна швыдкости хемічной реакції, зміна швыдкости соціалных змін іпод.).

Як є акцелерація прямована проти напряму рушаня, пак бывать означована як спомалїня.

Приклад едітовати

Майме двох біжцїв на тій самій тратї, т.є. рушають ся по тій самій траєкторії. Тоты двоми біжцї най выбігнуть в тот самый момент і до цїля придуть тыж вєдно. Так годен повісти, же середнє значіня швыдкости обох біжцїв была тота сама. Кідь але в коментарю будеме чути, же в половинї тратї быв першый єден з біжцїв, пак рушаня обідвох заводників істотнї не были тоты самы. Першый заводник біжав першу половину швыдкіше як другый (та і так быв в половинї драгы скоре), закы другый заводник біжав швыдкіше в другій половинї тратї а то так, же до цїля прибігли вєдно. В половинї тратї дішло к даякій змінї. То єсть другый заводник прискорив, змінив свою швыдкость. Характерістіков той зміны є актуално прискорїня.

  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.