Старовікый Рим: Роздїлы міджі ревізіями

Вилучено вміст Додано вміст
Medium69 (діскузія | приспівкы)
мНемає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1:
[[Файл:Toga Illustration-2.svg|right|thumb|Рімска тоґа]]
 
'''Римска ріша''' є традічне русиньске означіня штатного цілку, котрый выник в 8. п.н.е. на Апеніньскім півострові в днешнїм Римі[[Рим]]і як містьскый штат, поступно опановав цїле Середоморя і в роцї 395 н.е. ся роздїлів на Западоримску рішу (заникла [[476]] н.е.) і [[Візантьска ріша|Візантьску рішу]] (заникла року 1453 н.е.). Од часу опанованя Середоморя ся часто означує як '''Римска ріша'''.
 
Із старовікого Рима походить модерне право, хрістіаньска реліґія, части модерной філозофії і много іншых наук, як і основа днешнёй штруктуры многых штатів.
Рядок 15:
== Кінец "Золотого віку" Римскої імперії ==
 
Місто-держава Рим у статусі [[Републіка|Републіки]], а пізнїше Імперії, внаслїдок актівної збройної експанзії у III ст. до н. е. — початку II ст. н. е., завладарёвав вшыткым Середхемноморєм. Риму належали величезнї теріторії од Піренейского півострова до Закавказя, од Брітанії до Северної Африки і Мезопотамії. Рим — столиця Імперії, був найбільшим містом того часу, з обивательством майже єден міліон населїня.
 
Добробыт римских громадян забезпечував ся державными ґарантіями захисту приватной власности, звїльненям від податків, працею близко 11 міліонів рабів, стабільними цінами. Для завойованя популярності серед загалу влада влаштовувала кроваві і азартні циркові видовища та роздачу грошей і продуктїв у столиці. Норми римского права, які одрізняють ся од "варварских" законів і звичаїв, забезпечовали захист римских громадян. Суд быв публічным, вимагав доведеня вины і надавав можливость захисту.