Церьков Покровы Пресвятой Богородицї (Мироля): Роздїлы міджі ревізіями

Вилучено вміст Додано вміст
Gazeb (діскузія | приспівкы)
мНемає опису редагування
Gazeb (діскузія | приспівкы)
Рядок 6:
Трипросторова деревяна церьков лемківского тіпу з року [[1770]] є поставлена на місцї старшого храму з кінце [[17. стороча|17. стороча]]. В часї воєньскых операцій в [[друга світова война|другій світовій войнї]] в новембрї [[1944]] была пошкоджена і за рік знову реконштруована жытелями села. Днешня подоба сактралного обєкту выникла так, же ку оріґіналній наві і пресбітерію ся пізнїше добудовала гранолова вежа (якбы з ґотічным характером).
 
Де ареалу церькви ся входить через вступну капурку з вісембоков низков кужелёвов стрїшков, прикрытов шынделём. Над пресбітеріом є вальбова стрїха споєна з навов. Над навов є двоступнёва шіндлёва стрїха. На гребенях тырчать вісембокы маковічкы, шындлёвы конштрукції з ціліндровыма надставцями, носячіма вежочкы, в тварї грушкы (заобленыйзакругленый конус) з желїзныма крестами.
 
У вступній части церькви в підвежу (бабінцї), ся находять артефакты як наприклад: пару дорогоцінных книжок з добовыма записами в азбуцї, плащеніця (шырша смуга з полотна) - образ Хріста в гробі (была обявлена при реконштрукції олтаря) і тыж робота місцёвых майстрів, ручно кованы гвоздикы.
 
В інтерьєрї є [[іконостас]] з штирирядовов архітектуров з добы будованя церькви, в котрім суть выразны сыты фарбы. Іконы суть розверствены до штирёх шорів над собов. Першый ряд, головный є зачлененыхзачлененый міджі царьскы і дяковскы ворота і обсягує іконы св. єпіскопа Миколая, Богородицї Годеґетрії, ікона Ісуса Хріста (Пантократора - вседержителя, є зображеный лем верьхнёв частёв тїла, в лївій руцї тримать отвореный евангеліярь, правов руков благословить) і ікону a ikonu Покровы Пресвятой Богородицї. В другім рядї суть іконы головных церьковных свят в серединї з іконов [[Послїдня вечеря|Послїднёй вечерї]]. В третїм рядї суть іконы вшыткых [[апостол]]ів, в котрім є централнов ікона [[Пантократор]]а, божзького пановника з куртов бородков і довгыма волосями. [[Ісус Хрістос]] є зображеный фронтално в цалій поставі, в пурпуровім рухуоблечіню опарадженый синїм пантликом. Пантлик сімболізуєсімволізує доброго пастыря, котрый приносить страчену вівцю на плечах назад до свого кошара, міджі певных і послухняных вірників. Голову му обколесує [[мандорла]] (авреола). Правов руков благословить, і в лївій тримать синє ябко. Четвертый ряд є составеный з дванадцять медайлонів у шестёх надставцёх. Верьх іконостасу закінченый табліцёвов іконов Роспятя. Коло хреста є Богородиця і святый евангеліста Ян.
 
== Література ==