Алексей Ґеровскый: Роздїлы міджі ревізіями

Вилучено вміст Додано вміст
Fagusius (діскузія | приспівкы)
м {{lifetime|1883|1972|Ґеровскый, Алексей}}
Gazeb (діскузія | приспівкы)
мНемає опису редагування
Рядок 25:
В часі крізы [[1938]] року А. Ґе­ровскый актівно выступав з підпоров автономістічных сил в Чесько-словеньску. На челі делегації америцькых русиньскых орґанізацій пришов до Прагы. На Підкарпать­скій Руси снажыв ся обєдинити русофілів і українофілів на антічеськословеньскій платформі. Зась быв выстягованый із Чесько­словеньска. В септембрі 1938 року вів переговоры про одрыв Підкар­патьской Руси од Чеськословеньска і підпорі мадярьской влады русофілам по припоїню Підкарпатьской Руси к Мадярьску. Ёго переговоры не мали належный выслідок, за то одышов до Югославії.
 
По окупації Підкарпатьской Руси (Карапатьской Україны) Мадярьском в марцю [[1939]] року вер­нув ся до США. ПочасЗа 2. світовой войны мав ілузію штодо трансформації Совєтьского союзу, остро выступив протів планів презідента ЧСР в еміграції о навернутю Під­карпатьской Руси по войні ку Чесьскословеньску. Обернув ся листом ку Сталінови з просьбов о припоїня Підкарпатькой Руси до Совєтьского союзу. Но і тот раз ілузії А. Ґеровского не были зреалізованы, бо Сталін, анектовавши Підкарпатьску Русь, выголрсив Русинів за Українців. В послідніх роках А. Ґеровскый выступав на сторонках русофільского америцького часопису "Свободное слово Карпатской Руси" з остров крітіков політікы українізації влас­тями Совєтьского союзу на Під­карпатьскій Руси, але тыж із кріті­ков Ватікану і уніатьской церькви.
 
Література: Ґеровскый А. Краткая автобиография. Свободне слово Карпатской Руси, XIV, 5-6, , с. 2-3. 3 ЕНЦІКЛОПЕДІІ ІСТОРІІ I КУЛТУРЫ РУСИНІВ, Проф. Іван ПОП, доктор історічных наук