Антрополоґія: Роздїлы міджі ревізіями

Вилучено вміст Додано вміст
MerlIwBot (діскузія | приспівкы)
м робот змінив: ur:انسانیات
Gazeb (діскузія | приспівкы)
м ґраматічны корекції
Рядок 1:
'''Антрополоґія''' (з ґрецького ανθρωπος антгропос чоловік) є наука занимаюча ся чоловіком, людьскыма сполоченствами, културами і людством вообще. Належыть міджі наукы голістічны - снажыть ся створити цїлковый образ чоловіка, занимать ся вшыткыма людми во вшыткых добах і тыж вшыткыма розмірами людства. Од анатомії ся лишытьодрізнять векшов вагов на функчны звязаности і вывой, од соціолоґії векшов вагов на єднотливого чоловіка і снагов порозуміти ёго наглядам, од етноґрафії снагов о зобщенязобщіня і захоплїня сполочного.
 
== Роздїлїня ==
Рядок 8:
Подля іншого роздїлїня, котре взникло під впливом [[Франц Боас|Франца Боаса]] в 20. сторочу в США, творить общу антрополоґію:
* ''Фізічна ці біолоґічна'' антрополоґія, котра штудує тїло чоловіка, ёго вывой і ґенетіку;
* ''[[Културна і соціална антрополоґія]]'', котра бадать лудьскылюдьскы громады і културы і їх пестры проявы з великов вагов на пряме позорованя і баданя в екстерьєрї;
* ''[[Лінґвістічна антрополоґія]]'' ці [[соціолінґвістіка]], то єсть штудіум вывоя языка і ёго функцій в громадї;
* ''[[Археолоґія]]'', котра бадать матеріалны остаткы старых култур.
 
== Історія антрополоґії ==
Фізічну антрополоґію як порівнаваюче штудіум людьскых рас основав нїмецькый анатом [[Йоганн Фрідріх Блуменбах|Блуменбах]] року [[1775]] роботов ''De generis humani varietate nativa'' (О вродженїйвродженій пестрости людьского роду).
 
[[Катеґорія:Антрополоґія| ]]