Ласлов Чопей: Роздїлы міджі ревізіями

10 байтів додано ,  1 рік тому
(одказ)
Отець Ласлова Чопея, Базил Чопей, служив пѣвце-учителем в [[Залуж]]у, недалеко од [[Мукачово|Мукачова]].<ref>Атилла Холлош. Жизнь и труды Ласло Чопея. Сс. 40–41.</ref> Дѣтвак до шѣстьрочного вѣку знав лем материнскый руськый язык, але на мукачовской, а од другой классы на ужгородской [[Гимназия|гимназии]] добрѣ освоив русскый, а пак служачи в войску, сербскый и словацкый. Року 1879 на [[Будапештска универзита|Будапештской универзитѣ]] достав посвѣдку за шѣсть семестров физикы и математикы, в котрой тыж зазначено, же абсолвовав языковы и литературны курсы. Того же року по конкурсу доставать мѣсто русского товмача в канцеларнѣ премьер-министра.<ref> Csopey László. // Révai Nagy Lexikona. V. köt. Bp., 1912. 148. old.</ref> Року 1883 зыскуе диплому учителя физикы и математикы. Од року 1887 доставать пост помочного, а од року 1892 дефинитивного [[Гимназия|гимназиалного]] профессора. В рр. 1887–1906 выбраный на подсекретаря Мадярского Кралевского Природописного общества (Magy. Kir. Természettudományi Társulat) и робить сполуредактора ''Природописного Вѣстника (Természettudományi Közlöny)''.<ref>Атилла Холлош. Жизнь и труды Ласло Чопея. С. 49.</ref> В рр. 1881–1884 по программѣ Министерии Просвѣты и Култов приготовив цѣлый ряд учебников про руськы народны школы, котрых язык максимално приближав ку народной бесѣдѣ, а тыж збогачовав язык властнов словотворбов в припадѣ, коли народна бесѣда не стачила. Умер в [[Будапешт]]ѣ и погребеный на теметовѣ Фаркашрейт.
 
== Оцѣнкы трудов Л. Ласлова Чопея ==
Чопей найвеце познатый своим словником (''Русько-мадярський словарь'' — ''Rutén-magyar szótár'', [[1883]]), котрый быв признатый найлѣпшым в конкурсѣ, выголошеном Мадярсков Кралевсков Академиев и вызнаменаный премиов Фекешгази (1881). Конкурентным быв словник Митрака, котрый основав ся на великорусчинѣ з невеликым додатком «областных» (подкарпатскых) слов. В опредѣлѣню конкурсовой комиссии было зазначено, же словник Чопея признавать ся лѣпшым, бо основаный на мѣстной бесѣдѣ.
 
В украинском языкознаню словник Чопея достав высоке оцѣнѣня. Цѣнить ся, же у передсловѣ до словника Чопей досвѣдчать окремѣшность малоруського языка.<ref>Німчук В. В. Чопей Василь // Українська мова: Енциклопедія.</ref>.
 
В мадярской сосполной думцѣ Чопей найвецей цѣненый за его товмачѣня русской беллетристикы, литературознательскых и иншых фаховых книг, як и за спомянутый словник.<ref>Csopey László. // Révai Nagy Lexikona. V. köt. Bp., 1912. 148. old.</ref>
163

редагування