Вацлав Нецкарж (Václav Neckář, *23. октобер 1943, Прага) — чешскый спѣвак и филмовый актер.

Вацлав Нецкарж
Заслуженый умѣлець
Václav Neckář 2014.JPG
Фото з року 2014
Закладны информации
Оригин. имя Václav Neckář
Уроджѣня 23 октобра 1943 (1943-10-23) (77 р.)
Прага, Чехословакия
Жанры поп, музикал, филм
Занятя спѣвак, актер
Активны рокы од 1962 доднесь
Участь в группах Golden Kids
Bacily
Веб-сайт Václav Neckář
(офиц. сайт)
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

БиографияРедагувати

Родив ся в театралной родинѣ: отець быв актер, спѣвак и танечник, а мати — господарска директорка театру в Устю над Лабов, и сам он од малости спѣвав в хорѣ устецкой оперы. Музикантом ся став и его младшый брат Ян.[1]

Даколько разы неуспѣшно пробовав вступити до Академии музичных умѣлств в Празѣ. Наконець быв приятый яко елев[2] до театру в Мостѣ, около 40 км од свого бывалища. Пак на куртый час достав ангажман до театру Алфа в Плзни, а року 1966 перейшов до театру Рококо в Празѣ.

Уже по первых записах и выступах на телевизии став ся едным з найпопуларнѣйшых спѣвакох. Выступовав тыж яко актер в театрѣ и во филмѣ. В позднѣйшой добѣ выступовав в музикалах дома и в заграничу.

В конци 1960-х въедно з Геленов Вондрачковов и Мартов Кубишовов заложили группу Golden Kids, котра барз успѣшно выступовала, покы не была заказана умѣлецка чинность Мартѣ Кубишовой, што привело до роспада группы. Позднѣйше въедно з братом заложив группу Bacily.

Року 1986 достав титул Заслуженого умѣлця републикы.

Року 2000 были опубликованы спискы информаторох штатной безпекы, в котрых было и его имя. Року 2002 мав апоплексичный удар, по котром мусѣв ся наново учити говорити и спѣвати, але вышов з того и вернув ся на сцену.

Актерство во филмѣРедагувати

В року 1965 заграв ролю желѣзничного елева во филмѣ Остро сторожены влакы (чеш. Ostře sledované vlaky), котрый быв оцѣненый Оскаром од америцкой Академии филмового умѣлства и наук. Року 1969 заграв главну ролю во филмѣ Жаворонкы на нитцѣ (чеш. Skřivánci na niti), котрый остро критиковав режим и быв заказаный 20 рокы, достав ся на публичность аж по змѣнѣ режиму и премьера его была на берлинском межинародном фестивалу, де зыскав награду Золотый медвѣдь (1990). Вацлав Нецкарж втѣлив четыринадцять филмовых постав. Една з тых, што ся найрадше споминать позерачам е постава спѣваючого принца з казкы Шалено смутна принцезна (чеш. Šíleně smutná princezna, 1968), де принцезну грала и спѣвала Гелена Вондрачкова.

ОцѣнѣняРедагувати

  • 1986 — титул Заслуженого умѣлця републикы
  • 2015 — медаля За заслугы 1. ступня[3]

ЖерелаРедагувати

  • Kříženecký Jaroslav. Všechno je jenom jednou (Životní příběh Václava Neckáře). Nakl. XYZ, Praha 2006, 312 str., ISBN 80-86864-76-6.
  • Michal Herzán, Václav Budinský. Divadlo Rokoko. Vyd. Victory, Most, 1998, str. 10–12, 16, 45–8.

ОдказыРедагувати

РеференцииРедагувати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Václav Neckář на чеській Вікіпедії.