Чорноголовка (Sylvia atricapilla) є малый перелїтный співавый птах з родины Sylviidae.

Чорноголовка - саміця
Cuculus canorus bangsi + Sylvia atricapilla

Опис едітовати

  • Довжка тїла: 14 цм
  • Вага: 14-20 ґ

Іде о векшого вюрка. Озывать ся чістым флавтовым голосом а самцї годны наподобнити голос інакшых видів птахів (напр. соловеїв, косів, дроздів]). Чорноголовка ся легко дасть познати по тіпічній чапочцї на голові, ідучій к верьхнёму краю ока. Дорослый самець мать чорну чапочку (од першого черяня піря до кінце зимы мать буру чапочку, чорну або чорнобуру). На боках головы є самець сивый, зверьха сивый і насподї оливово сивый. Саміця мать чапочку арджавобуру. Зверьха є тмавшо сивобура, на сподї світлиша але цїлково опроти самцёві з бурым надыхом фарб. Молоды птахы (до першого черяня піря) мають чапочку зафарблену як саміця. На хвостї не мать в жаднім шатї білу фарбу. Ногы і дзёбак суть сивы.

Росшырїня едітовати

Жыє в цїлій Европі окрем найсевернїшой части, росшыреный є тыж на западній Сібірї і в северозападній Африцї. На западї і югу Европы є стала. Решта попупації перезимує в Середоморю, або в ровниковій Африцї.

Біономія і еколоґія едітовати

Є тіпічным лїсовым птахом. Преферує веце листяны і змішаны лїсы, жыє але і в шпильковых лїсах а то як в екотонї так і внутрї лїса. Обывать тыж зароснуты паркы і загороды. Гнїздить од мая до юла. Недуже докладно збудоване гнїздо бывать уміщене в густых застиненый кряках, векшынов міджі 0,5 а 2 м над землёв. В двох зношках годен звычайно зраховати 4-6 яєць. Страву творять переважно хробакы, хоць дїл рослиновой части (плоды, бобулї, овоцина) не є маленькый. Облюбленов сезоннов стравов суть бобулї хабзы.

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Pěnice černohlavá на чеській Вікіпедії.

  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему: