Тростинкова жовтурка

Тростинкова жовтурка (Emberiza schoeniclus) є середнї великый вид співака з родины овсянковых (Emberizidae).

Тростинкова жовтурка (горї самець, долов саміця)
Самець із жертвов

Опис едітовати

Росте до 15-16 цм, роспятя крыл мірять 21-28 цм. Самцї в свадьбянім шатї мають чорну голову з білыма баюсами і смугов на шыї, в простім шатї є голова і горло світлиша. Хырбет і крыла суть буры, чорно смужкованы, спід ай бокы світлы, буро смужкованы і гузіця і хвіст сивы із світлїшыма смугами по боках. Саміцї мають світло буру грудь і надочну смужку. Молоды птахы ся подобають саміцям, суть але жовтїшы і мають і выразнїше тмаве смужкованя. Вабить падавым „цііі“; спів є довгый, зложеный з куртого, дакілько раз за собов повторяного „цъя-тит-тай-цізіс“.

Росшырїня едітовати

Гнїздить на россяглій теріторії Европы (де по цїлый рік хыбить лем на Ісландї) і Азії; выходно засягує аж по Камчатку. Є часточно перелїтный, европскы птахы зимують переважно на югу контіненту.

 
Самець в своїм природнім середовищу
 
Emberiza schoeniclus
Emberiza schoeniclus

Тіпічный мочарёвый птах, гнїздить в середнї великых аж великых тростинковых поростах, кряках і верьбовых гущавах на підмоченых луках. На осїнь обчас про страву перелїтать на поля.

Хованя едітовати

Як не гнїздить ся зґрупує. Лїтать торгаво, у вовнках, самцї співають на верьшках кряків або тростинкы.

Жывить ся насїнями, хробаками, глистами ці маленькыма слимаками.

В середнїй Европі гнїздить 2x за рік од апріля до авґуста. Самцї суть поліґамны. Гнїздо будує сама саміця добрї скрыте низко в густій траві або старых тростинках. В єдній є 4-5 бурых, тмаво флякастых і смужкованых, 19,6 x 14,8 мм великый яєць, на котрых сидять 12 -14 днїв. В припадї, же суть яйця або молодята огрожованы, єден з родічів може імітовати зранїня крыла і пробує ся одлакати предатора достаточно далеко од гнїзда.

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Strnad rákosní на чеській Вікіпедії.