Орїховка (Nucifraga caryocatactes) є птах з родины вороновых.

Орїховка

Опис едітовати

Великый дас як горліця. Мать тмаво буре зафарблїня з білыма капковыма фляками по тїлї. Спіднї хвостовы кровкы і конець хвоста суть білы. Самець і саміця ся не одлишують, молоды екземплары суть світло буры і мають білаве горло. Лїтать тяжкопадно, подобно як сойка. Голос мать верзаве „ґерр“.

Гнїздїня і зимованя едітовати

Гнїздить в россяглых шпильковых горьскых лїсах, в дакотрых лїтах ся інвазівно обявую ай в низинах. Гнїздить в марцї аж апрілю раз за рік. Гнїздо є миска з травы, клёцьків, моху і лишайника уміщене высоко на стромах. Саміця зношать 3-4 білавы яйця з рїдкыма бурыма фляками, на котрых сидить сама дас 18 днїв а молодята кормлять обоми родічі коло 23-25 днїв. Орїховка є сталый і перелїтный птах (головно северьскы популації). Головне одлїтаня припадать на октобер і новембер.

Страва едітовати

Стравов суть їм лїсковы і лімбовы орїхы, насїня шпильковых стромів, плоды овоцин, хробакы ітд. В зимі суть способны найти свої засобы орїшків аж 2 метры глубоко під снїгом.

Підвиды едітовати

Тот птах мать 2 варієты, европску і сібірьску, котры ся одлишують, мімо шыркы білой смугы на кінцї хвоста, передовшыткым грубков дзёбака; европска варієта мать міцнїшый дзёбак бо лімбовы орїшкы европской лімбы мають міцнїшу шкарупину.

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Ořešník kropenatý на чеській Вікіпедії.

Екстерны одказы едітовати

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.