Ластівка дымниця (Hirundo rustica) є знамый переселивый птах з родины ластівковых.

Ластівка дымниця

Опис едітовати

Ластівка дымниця мать довгый вилковый хвіст і довгы шпіцяты крыла. Чоло, борода і горло є арджаво буре, верьх тїла гомоґенно синёчорно блищачій, спідня часть біла (грудь, бріх і спіднї кровкы хвоста). Хвостовы пірка мають насподї ряду білых фляків перед кінцём хвоста. Самець мать на розлуку од саміцї довшы хвостовы пірка. Молодята мають матно зафарблене горло і верьхню часть тїла і менше выкроєный хвіст.

Довжка тїла: 19 цм, вага: 20 ґ.

Спів є голосне тіпічне щебечаня в різных тонина перерыване цверликанём. Вабіня є „віттвітт“.

Страва едітовати

Жывить ся лїтаючов хробачов, котру їмать у воздусї або зберать з водного зеркала. Так за лїтаня ай пє. В часї довготырваючіх доджів терпить голодом, бо хробачкы не лїтають а она собі страву інакше забезпечіти не годна.

Росшырїня, гнїздїня і розмножованя едітовати

 
Hirundo rustica

Росшырена є в Европі, великій части Азії, Северній Америцї і северній Африцї. Зимує в Африцї, де одлїтавать на граніцї септембра і октобра, назад ся вертать в апрілю.

Гнїздить в маї аж септермбрї 2-3 за рік. Гнїздо є міскове з глиняных, слинами злїпеных грудок, горї одкрыте, постелене рослинами і пірём.

Саміця знесе 4–5 білых, червенобурых флякастых яєць, на котрых сидить сама почас 14–17 днїв. Молодята опущають гнїздо по 19-23 днях, але іщі далшых 14-16 днїв їх обомі родічі кормлять. Першый тыждень ся іщі на ніч вертають до гнїзда, але потім суть уж матїрёв атакованы, бо она ся рыхтує гнїздити знову.

Ластівна є силно сінантропна, жыє в обываных културных країнах, окрем в обєктах з годовлёв худобы, в колоніях і єднотливо.

Славяньска міфолоґія едітовати

Славяне ластівкы мали за послів ярї і разом і посмертне зособнїня людьской душы..

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Vlaštovka obecná на чеській Вікіпедії.

Екстерны одказы едітовати

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.