Костогрыз або тыж дубоноска (Coccothraustes coccothraustes) є середнї великый птах з родины вюрковых. Часточно є перелїтный, северьскы популації зимують в южнїшых областях Европы.

Костогрыз
Coccothraustes coccothraustes

Опис едітовати

Костогрыз є довгый дас 18 цм, роспятя крыл мать 29 - 33 цм. Важыть коло 48 - 62 ґрамів і дожывать ся двох аж пятёх років. Мать выразно силный белавый дзёбак - в зимі бурый, велику голову і куртый хвіст. Під дзёбаком є чорный фляк. Як летить суть выразны білы смужкы - дві на каждім крылї і єдна на хвостї.

Тїло є буро зафарблене, місцями з окровым надыхом, самець мать аж червенкасте тимя. Саміця є фаребно скоре блядша. Лїтать швыдко і шыковно з енерґічныма ударами крыл. По земли ся рушать помаленькы, даколи шляпе, другыраз підскакує. Жыє в малых ґрупах і є релатівно мильхавый, при найменшім вырушіню вылїтать до корун стромів.

Хованя через рік едітовати

Голос є слабшый, немелодічный, ваблїня є дзвониве „цікс“ або „цітт“, спів є "жватланя" з істыма вабівыма мотівами.

Костогрыз гнїздить в часї од мая до юна, фурт лем раз за рік. Гнїздо собі будує з дрібных конаріків, корїня і рослин в корунах стромів, звыкне быти выстелене хлупами. Саміцї несе звычайно 4-5 світло синїх яєць з рідко таркастов текстуров. Сидить на них нецїлы два тыжднї а самець їй приношать жертя. Далшы два тыжднї клормлять молодята по вылягнутю.

Зимує на місцях, де мать доста насїня.

Страва едітовати

Дякуючі свому велич дзёбаку ся костогрыз годен жывити твердов стравов, передовшыткым зедном. Выклювать передовшыткым насїня з плодів, жере тверде насїня різных листяных стромів (черешень), але даколи ся жывить і хробаками. Через зиму переорьєнтовавать ся на орїшкы грабів, берез ці другых стромів, як годен та навщівлять і кормитка.

Росшырїня едітовати

Костогрыз жыє в світлых листяных лїсах, выглядавать листяны паркы, великы загороды, сады і оливовы гаї. Ёго росшырїня є островкове. Хыбує на Ісландї, в Ірьску а в северній Шкандінавії.

Референції едітовати

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Dlask tlustozobý на чеській Вікіпедії.

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему:

Екстерны одказы едітовати

  Тота статя є затля „Стыржень“. Поможте Вікіпедії так, же єй доповните і росшырите.