Вюрок (Fringilla montifringilla) є малый співавый птах з родины вюрковых.

Вюрок
Fringilla montifringilla

Опис едітовати

  • Довжка тїла: 14 - 17 цм
  • Роспятя крыл: 25 - 28 цм
  • Вага: 22 - 27 ґ

Вюрок мать щігле тїло, релатівно довгый хвіст і куртый шпіцятый дзёбак. Самець в свадьбянім шатї мать сиву аж чорну голову, затылок, хырбет, хвіст і крыла з двома видительныма смугами. Грудь є помаранчова, бріх і удзіця білы, дзёбак і лабы жовткавы, на боках мать буры флякы. В простїм шатї є зафарбленый подобно як саміця, котра мать головы і хырбет помаранчовый з чорныма фляками.

Росшырїня едітовати

Гнїздить в меджах од Брітаньскых островів і Шкандінавского півострова по Естонію і Камчатку. Зимує в середнїй і южній Европі, северній Африцї, Пакістанї, Індії, Кітаї a в Японії. Сучасна европска популація рахує згруба 25 - 43 000 000 екземпларів.[1]

Жыє передовшыткым в одкрытых шпильковых, березовых і буковых лїсах, на лїсных чістинах і буряновых локалітах.

Хованя едітовати

Вюрок жыє справила в ґрупах, часто в сполочности далшых видів вюрковых. Знать барз добрї лїтати. Озывать ся характерістічным носовым „теееп“ або „квек“.

Жывить ся дрібныма хробачками а другыма безхырбетныма жывыма творами, через зиму выглядавать передовшыткым насїня вшелиякых рослин а стромів (окремо пак буквіцї).

Гнїздо собі будує найчастїше на шпильковых стромах. Дякуючі ёго маскованю є векшынов добрї скрыте. Бігом мая аж юла до нёго кладе 3 - 8 білых яєць з чорныма фляками. На яйцях сидить лем саміця 11 - 12 днїв.

Жрідла едітовати

Референції едітовати

  1. Red listангл.

Тоты даны суть часточно або цалком основаны на перекладї статї Pěnkava jikavec на чеській Вікіпедії.

 
Commons
Вікісклад має мултімедіалны дата на тему: